Već 25 godina s Vama!

Nazovite nas!

tel 1: +385 51 331 320

tel 2: +385 51 335 568

mob: +385 91 730 3443

Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 18:00

Sub: 08:00 - 13:00

Email

info@daman.hr

Kako nakon poplave sanirati oštećene i namočene unutarnje zidne površine?

Odgovor

Način sanacije unutarnjih zidnih površina koje su bile uništene u poplavi ovisi o vrsti i veličini štete. Poseban problem predstavljaju površine koje su dulje vrijeme bile u dodiru s vodom, zagađene lož uljem, fekalijama ili toksičnim i drugim opasnim tvarima. Postupak sanacije takvih površina je zahtjevniji.

Pri obnavljajućem bojanju zidnih i stropnih površina u prostorijama gdje smo suočeni sa različitim mrljama i posljedicama poplave, prvo moramo dobro pripremiti podlogu za bojanje. Većina mrlja je topiva u bojama na vodenoj osnovi ili u temeljnim premazima. Odstranjivanje suhih mrlja je također zahtjevno. U dodiru s vodom, supstance se otope u sloju boje što dovodi do njihove migracije kroz nanos boje u vremenu aplikacije i sušenja boje te se ponovno stvaraju mrlje. Mrlje ostanu vidljive neovisno o pokrivnosti ili količini slojeva nanesene boje.

Postupak sanacije zaprljanih ili namočenih unutarnjih zidnih površina koje nisu zagađene izlivenim lož uljem:

 

Čišćenje, dezinfekcija i sušenje

  • Unutarnje površine prvotemeljito očistimo. Prljavštinu isperemo mlazom vruče vodene otopine univerzalnih kućanskih sredstava za čišćenje. Kod tvrđih mrlja si možemo pomoći trljanjem mekom četkom. Očišćene površine isperemo čistom vodom.
  • Dezinfekcijupovršina koje su bile u dodiru s vodom zaraženom fekalijama napravimo po uputama nadležnih sanitarnih službi.
  • Sušenjeje najbrže i najuspješnije strojem za sušenje prostorija ili intenzivnim grijanjem i prozračivanjem prostorija. Svi daljnji postupci sanacije imaju smisla tek kad vlažnost zidnih površina padne ispod 5%.
  • Potencijalne ostatke soli, koje su pri sušenju ostale na površini, odstranimo četkanjem.

 

Sanacija

  • Odstranjivanjeodstupajućih ili slabo prihvaćenih nanosa boja i slojeva masa za izravnavanje izvodimo plastičnom lopaticom. Po potrebi očišćene površine pobrusimo (najprimjereniji su brusni papiri br. 80-120).
  • Nanos mase za izravnavanje i temeljnog premaza: očišćene površine na oštećenim mjestima popravimo primjerenom masom za izravnavanje. Dublja oštećenja (dubina do 5cm) zapunimo masom Hobi kit ,  veća i plitka oštećenja (dubina do 3mm) izravnamo masom Jubolim ili Jubolin P-25, a manja (dubina do 3 mm) sa Jubolim reparatur.
  • Blokada mrlja: preporučamo jednoslojni ili dvoslojni (iznimno troslojni) nanos bijele unutarnje boje JUPOL Block koja u velikoj mjeri već u prvi sloj učinkovito veže većinu lako i brzo topivih tvari a neutralizira i manje intenzivne uljne mrlje.
  • Dekorativno bojanje: JUPOL Block je primjeren i za završno bojanje saniranih zidnih površina u bijeloj ili nekoj od pastelnih nijansi. Za bojanje u intenzivne nijanse preporučamo JUPOL Gold koji za vas nijansiramo u više od 10.000 nijansi u brojnim JUMIX centrima za nijansiranje u Hrvatskoj.
Daman

About Daman