+385 (0)51 331 320
+385 (0)91 730 3443
info@daman.hr
Facebook
Pon-Pet: 09:00-18:00
Sub: 08:00-13:00
Za narudžbe iznad 400kn dostava je besplatna na području RH (+385) 51 331 320 (+385) 91 730 3443  info@daman.hr Radno vrijeme: Pon-Pet: 09:00-18:00 / Sub: 08:00-13:00
Traži
Generic filters
Značenje boja

U kojem god smjeru gledali, vidimo svijet u bojama. Svatko od nas osjeća boje na jedinstveni način. Boja je osobni, senzualni doživljaj koji, kroz svjetlost koja dolazi do oka, putuje do mozga. Percepcija boje je individualni i kompleksni proces na koji utječu svjetlost, okolni objekti / predmeti, ljudsko oko i mozak. Fizikalno gledajući, boje definiramo kao djelovanje elektromagnetskih valova različitih frekvencija i valnih dužina.

Svjesni smo da boje koje prevladavaju u domu pojedinca odražavaju njegovu osobnost i ukus, međutim široki spektar nijansi nas može zbuniti i prestrašiti pri odabiru. Činjenica jest da je boja najviše prilagodljiv element u oblikovanju i estetici našeg doma. Prilagodljivost znači mogućnost odabira boje u tisućama nijansi što je često stavlja na zadnje mjesto u redoslijedu opremanja prostora jer omogućuje jednostavnu prilagodbu i povezivanje sa svim elementima u prostoru (tepisi, zavjese, namještaj itd.).

Prije odluke o odabiru boje dobro je saznati odgovore na sljedeća pitanja:

 • Koja je namjena prostora kojeg bojamo?
 • Tko upotrebljava taj prostor?
 • Kakva je prirodna svjetlost u prostoru?
 • Kako će prostor biti opremljen (namještaj, stil, značajke…)?
 • Koje su boje prisutne u susjednim prostorijama?
 • Kakvi osjećaji nas vežu uz taj prostor?

Mali trikovi za bojanje

 • Nemojte žuriti sa bojanjem prostorije. Planirajte dan za popunjavanje pukotina u zidovima, rupa od čavlića i izravnavanje zidova. Glet masi treba vremena da se osuši.
 • Pripremite alat prije početka bojanja. Na našem popisu pronađite sve potrebno za kvalitetno bojanje prostorije. Za bolje rezultate proučite koji alat vam je potreban s obzirom na vrstu boje.

Kist od prirodnih vlakana služi za uljane boje. Prirodna vlakna će se natopiti vodom u boji na bazi vode i neće dobro bojati. Noviji sintetički kistevi su napravljeni za boje na bazi vode ili latex boje, ali mogu služiti za sve boje koje se nalaze na tržištu. Valjak za bojanje sa plastičnom bazom trajati će duže od valjka sa kartonskim središtem. Izaberite valjak sa gustim kratkim dlačicama za ravnu teksturu, a valjak sa dužim dlačicama za grublje zidove sa teksturom.

 • Obložite rubove zida, prozore i stolariju krep trakom.
 • Utičnice i prekidače, kao i rasvjetna tijela uklonite i pospremite u zasebne vrećice. Njih uvijek možete obložiti krep trakom, ali sa samo malo više vremena dobiti ćete urednije rezultate i uštedjeti si vrijeme potrebno za čišćenje.
 • Odmaknite sav namještaj u centar prostorije i prekrijte ga starom plahtom ili folijom, a pod obložite folijom za ličenje. Mnogi koriste novinski papir, ali folija površine vaše prostorije u potpunosti će zaštititi pod. Foliju zalijepite uz lajsne kako se ne bi pomicala dok hodate.
 • Ako uzimate pauzu ne morate prati valjak. Jednostavno ga zamotajte u plastičnu vrećicu.  Za dulje čuvanje valjka (do tjedan dana) valjak u vrećici stavite u zamrzivač. Sat vremena prije upotrebe ga izvadite i spremni ste za novi sloj boje.
 • Ostatak boje spremite u staklenke i obilježite tvorničkim brojem boje i datumom. Ako budu potrebni sitni popravci nakon nekog vremena, ostatak boje će vam dobro doć

Pretraživanje proizvoda

Traži
Generic filters

Košarica