+385 (0)51 331 320
+385 (0)91 730 3443
info@daman.hr
Facebook
Pon-Pet: 09:00-18:00
Sub: 08:00-13:00
Za narudžbe iznad 400kn dostava je besplatna na području RH (+385) 51 331 320 (+385) 91 730 3443  info@daman.hr Radno vrijeme: Pon-Pet: 09:00-18:00 / Sub: 08:00-13:00
Traži
Generic filters
Lakiranje starih vrata

Površine starih vrata nisu više uredne. Slojevi laka koji su naneseni nekoliko puta napuknuti su i lome se. Ovdje pomaže samo jedno: stari lak moramo skinuti i ponovno obojiti vrata. Evo nekoliko savjeta.

UKLANJANJE STARIH SLOJEVA LAKA

Dvije su mogućnosti da bi se uklonili stari slojevi laka: spaliti ili otopiti. Pri paljenju potreban je el. odstranjivač boje, jer se njime lak zagrijava i ukloni lopaticom. Za skidanje  preporučuju se sredstva za otapanje (tekućine koje se nanose četkicom. Pripazite na uputstvo za upotrebu. Prema debljini nanosa laka otapa se sloj već nakon jedne minute, ili tek nakon pet minuta).

POPRAVAK OŠTEĆENIH MJESTA

Nakon uklanjanja boje brusimo ploče grubim brusnim papirom ili vibracijskom brusilicom u smjeru vlakana drva. Zatim treba obnoviti ili popraviti oštećena mjesta u drvetu. Duboke pukotine ispunimo drvenim klinom ili gitom. Ovako prethodno obrađena mjesta nekoliko puta ćemo izgladiti lopaticom.

BRUŠENJE I BOJENJE

Nakon grubih predradnji moramo pažljivo izbrusiti ploče, i to najprije grubim pa potom finim brusnim papirom, ali samo u smjeru vlakana drva. Bilo bi vrlo dobro da se vrata skinu i polože vodoravno. Bojiti treba početi uvijek od tankoga premaza pa prijeći na debeli: osnovni premaz je tanak, drugo bojenje malo gušćim premazom, a pri završetku premazujemo gustim slojem boje.

POVRŠINSKA OBRADA JE VAŽNA

Ploče ćemo izglačati višekratnim tankim nanosom kita. Radi se paralelno s teksturom drva, a kao alat služe lopatice različite širine. Brušenje može biti suho ili vlažno. Vlažno brušenje ima prednost u tome što se pri radu ne praši, a i samo brušenje je finije. Za to postoje posebni brusni papiri.

MEĐUBOJENJE I ZAVRŠNO LAKIRANJE

Obrađene ploče obojićemo međupremazom (predlakom). Za bolje pokrivanje laka neka predlak bude već nijansiran u tonu boje završnog premaza. Ovdje ćemo se poslužiti bojama za nijansiranje.

Autor:
Marija Janković

Pretraživanje proizvoda

Traži
Generic filters

Košarica